Als het op mode aankomt dan is eigenlijk maar één ding belangrijk en dat is: past het bij jou? Voor sommige mensen is het dragen van de modernste kledingstukken de eerste keus, terwijl anderen liever kiezen voor jaren 50 kleding of kleding uit een ander decennium. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je kleren draagt waar jij je prettig in voelt en waarin jouw lichaam goed tot zijn recht komt. Voor sommigen is het erg belangrijk om er altijd volgens de laatste trends bij te lopen, zij houden de mode nauwgezet bij en passen de inhoud van hun kledingkast daar op aan. Anderen zijn heel erg op zoek naar wat hun eigen stijl is of naar iets wat hen onderscheid van anderen. Jaren 50 kleding kan dan zeker een optie zijn. Niet veel mensen dragen dit nog, alhoewel het wel steeds meer weer in zwang draagt. Het is dus een manier om je te onderscheiden en tegelijkertijd gaat het hier om kleren die een geheel eigen signatuur hebben en daardoor ook zeer geschikt zijn voor het creëren van jouw persoonlijke kledingstijl. Ook kun je er natuurlijk uitstekend voor kiezen om mode uit verschillende decennia met elkaar te combineren en zo echt een persoonlijke look te creëren. Zorg er in ieder geval voor dat je voor jaren 50 kleding of andere kleding kiest omdat dit bij jou past!

Kenmerken van jaren 50 kleding

Wil jij op zoek naar een eigen originele stijl en vraag jij je af of jaren 50 kleding bij jou past? Dan moet je natuurlijk eerst weten wat precies de kenmerken zijn van deze modestijl. Er zijn verschillende punten die hier genoemd kunnen worden, waarbij een van de belangrijkste zaken is dat men gebruik ging maken van synthetische materialen, namelijk:

  • acryl
  • nylon
  • polyester

Kenmerk van deze materialen is onder meer dat ze soepel vallen en dat ze eigenlijk niet hoeven te worden gestreken. Op deze manier konden modeontwerpers bijvoorbeeld plooirokken maken die van zichzelf mooi in de plooi vielen, zonder dat de dames hier tijden met een strijkijzer voor aan de slag hoefden te gaan. Naast de synthetische materialen is er nog een opvallend punt aan jaren 50 kleding en dat is de nadruk die er wordt gelegd op de vrouwelijke schoonheid, de vrouwelijke lichaamsvormen. Dit uitte zich bijvoorbeeld in het ontwerpen van broeken die tot net onder de knie of net boven de enkel kwamen en daarmee dus een deel van het been lieten zien. Ook werd er gekozen voor bijvoorbeeld jurken met wespentailles en wijde rokken, met daarbij ook veel nadruk op de boezem. Al deze punten droegen er aan bij dat de jaren 50 kleding echt gekenmerkt werd door een grote vrouwelijkheid en door vrolijkheid, wat na de duistere oorlogsjaren natuurlijk zeer te begrijpen was.

Vintage of nieuw, wat te kiezen?

Houd jij van jaren 50 kleding, dan heb je twee opties als je dit wilt kopen. Je kunt kiezen voor vintage kledingstukken, oftewel kleren die echt in de vijftiger jaren gemaakt zijn. Of je kunt kiezen voor nieuwe mode die gemaakt is met deze modestijl in het achterhoofd. Vintage is natuurlijk erg leuk en het is ook de echte jaren 50 kleding, maar het is wel zo dat deze kleren steeds lastiger te vinden zijn. Er is steeds minder van beschikbaar en bovendien stijgen de prijzen door de groeiende vraag enorm. Gelukkig zijn er ook ontwerpers die nu mode maken die op jaren 50 kleding geïnspireerd is en waarmee je toch ook deze stijl kunt bereiken. Wil je dit kopen of wil je hier meer over weten, dan moet je absoluut eens een kijkje nemen bij Designers kledingwinkel!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn