Veel Nederlanders hebben last van incontinentie. Aangezien er verschillende vormen van voorkomen, is het belangrijk te ontdekken waar u precies last van hebt. Zo kunt u vaststellen met welke vorm van incontinentie u te maken hebt en welke oorzaken en oplossingen hiervoor kunnen gelden. Het is altijd vervelend als u ongewenst urine verliest en in eerste instantie zult u dit voor u willen houden. Het kan een ingrijpende invloed hebben op uw dagelijks leven, zeker als u niet goed weet wat u kunt doen om hier mee om te gaan. Door te weten welke vorm van incontinentie u hebt, bijvoorbeeld overloopincontinentie, dan wordt het al een stuk eenvoudiger om hier zorgvuldig een oplossing voor te vinden. De TENA-incontinentiematerialen bieden u alvast optimale bescherming en zekerheid bij elke vorm van incontinentie.

Overloopincontinentie

Zoals de naam al doet vermoeden, is er sprake van overloopincontinentie wanneer de blaas letterlijk overloopt. Dit wordt veroorzaakt als de blaas niet voldoende geleegd wordt tijdens het plassen. De blaas raakt al snel alsnog weer overvol. U kunt zo ongewenst enkele druppels tot zelfs hele scheuten aan urine verliezen, zonder dat u hier grip op hebt. Overloopincontinentie wordt om deze reden ook wel druppelincontinentie genoemd, maar kan zeker vervelend zijn omdat u het niet verwacht. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en ook zult dit vaker zien bij ouderen dan bij jongeren.

Oorzaken van overloopincontinentie

Overloopincontinentie kan optreden zodra er sprake is van een vergrote prostaat bij mannen. Vaak ledigt de blaas niet voldoende, waardoor het overgrote deel van de plas in de blaas achterblijft, wanneer u naar het toilet gaat. U zult bemerken dat u enkel kleinere beetjes per keer plast en niet voldoende de blaas kunt ledigen. Het urineverlies treedt op zodra de druk in de overvolle blaas groter is dan de druk die vanuit het afsluitmechanisme wordt uitgeoefend. U houdt zo niet langer de blaas voldoende vast. Bij vrouwen treedt overloopincontinentie op, zodra er bij de baarmoeder en eierstokken een zwelling zit. Ook verschillende medicatie bij onder meer diabetes kan overloopincontinentie veroorzaken.

Andere oorzaken van overloopincontinentie

Overloopincontinentie kan in uiteenlopende situaties optreden. Zo kan er een vernauwing van de blaashals of plasbuis opspelen, of de blaas functioneert niet meer naar behoren. Ook kan een overactieve bekkenbodem of een blaasverzakking aan de voorwand van de schede ervoor zorgen dat u de urine niet voldoende vasthoudt en kunt ledigen. Bij zowel mannen als vrouwen kan deze vorm van incontinentie voorkomen en verschillende oorzaken hebben. Door goed op de klachten te letten, is deze vorm eenvoudig vast te stellen en kunt u bekijken wat nodig is om dit ofwel te verhelpen of te ondersteunen. Zo voelt u zich weer zelfverzekerd en herwint u een gevoel van vertrouwen in uw lichaam, zonder dat iemand door heeft waar u last van hebt.

Oplossingen van overloopincontinentie

Bij overloopincontinentie kan een verblijfskatheter of intermitterende katheters worden aangelegd, welke uw blaas regelmatig ledigen. U kunt een operatie ondergaan om het probleem te verhelpen of kiezen voor neurostimulatie. In dat geval wordt een elektrode naast een zenuw in uw onderrug geplaatst. Deze is verbonden met een apparaatje waarmee u signalen naar uw zenuwen kunt sturen. Urineverlies kan hierdoor afnemen. Optimaal incontinentiemateriaal van TENA helpt u om urineverlies op te vangen en biedt u uitstekende bescherming tegen doorlekken en nare geurtjes. U voelt zich weer zelfverzekerd en onbezorgd, zelfs als u niet tijdig het toilet kunt bereiken. U kunt kiezen uit uiteenlopende producten voor zowel licht als zwaarder urineverlies, zoals inlegkruisjes, verbanden of TENA Pants en broekjes. Deze koopt u gemakkelijk en snel op Hulpmiddelonline.nl. Tijdens al uw inspanningen en dagelijkse activiteiten bent u zo optimaal beschermd ondanks de overloopincontinentie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn